Gondoltam írok a fórumra valami hasznosat is, úgyhogy következzék a nagy utángyártott Wii controller teszt, fogadjátok nagy szeretettel!
Bevezetés Mi is ez tulajdonképpen? Ugyebár minden nagyobb konzolhoz készítenek különböző utángyártott alkatrészeket, kontrollereket. Az ilyen utángyártott irányítók gyakran minőségileg igaz elmaradnak az eredetitől, de mivel töredék annyiba kerülnek, sokszor jó alternatívát biztosítanak az egyszeri gamernek. ...Már Wii-hez is van? Igen, van . Időbe telt persze, amíg megjelent, mivel a Wii irányítója az eddigi talán legkifinomultabb az otthoni konzolok piacán. Mozgásérzékelő, kamera, audio, bluetooth... Nem könnyű hamisítani! Hogy sikerült-e, az ebből a cikkből kiderül!
Reebok vs Reobak Tesztem tárgya az úgynevezett "Wu-branded controller". Kínában gyártják, a Remote + Nunchuk páros 33 USA dollár a dealextreme.com-on. Arra voltam kíváncsi, vajon mit kap az ember ennyi pénzért? Lehet vele játszani? Mennyire gagyi? Nézzük! (A cikk során, hogy röviden tudjam kifejezni magam, az eredeti remote-ot Wiimote-nak, az utángyártottat Wumote-nak fogom hívni. Hasonlóképpen járok majd el a nunchukokkal is.)
A REMOTE 1. Vegyük kézbe (felső az eredeti, alsó az utángyártott) Bal kezemben a Wiimote, jobban a Wumote. Súlyra nem érzek különbséget a kettő közt. Ránézésre a Wumote remek hatást kelt, igaz a gombokon a festék tónusai nagyon kicsit eltérnek az eredetiől - de ez nem zavaró. A hátlap mintha kicsit recésebb lenne. DE: legalább nem lötyög mint a Wiimote-on - mindenképpen pozitív (pedig az is új!). A gombok nyomogatáskor nem ébresztik fel bennem a "gagyi-érzetet". Egész jó, bár némely gomb kicsit "csattogósabb" (pl. - és +). D-Pad egyenesen remek. 2. Mutogassunk vele Tökéletesen egymás mellé fogtam a két irányítót, hogy megnézzem, vajon együtt mozognak-e?! A rövid válasz: nem. Ámde a különbség olyan kicsi, hogy ha nem egyszerre, hanem egymás után használom őket, már nem veszem azt észre. Először is, a Wumote kb 2-3 fokkal feljebb mutat. Másodsorban, érzékenyebb mint a Wiimote: a sensor bar-ral pontosan szemben, egymás mellé téve és párhuzamosan mozgatva őket vízszintesen balra-jobbra a képernyő széléig azt láttam, hogy a Wumote előbb ér ki oda(azaz mikor a Wumote pointere már nem látszik, a Wiimote még képernyőn belül van). De ismét csak azt kell mondanom: ez a különbség is minimális (kétméteres képátlón néhány centi). Az említettektől eltekintve remelkül viselkedik, nagyon jól lehet vele játszani rail-shootereket. Én a 4. érzékenységi fokozaton használom a kontrollereket, és a Wumote bizony stabil, nem "ugrál". 3. Rezegtessük Nézzük a vibrátort ! A channelek fölött mozgatva a Wiimote-ot az gyenge, finom rezzenéssel jelzi, ha egy csatorna fölé értünk. Ez bizony a Wumote-nak is remekül sikerült! Annyira, hogy nekem jobban tetszik, mint az eredeti, mintha finomabb lenne a rezzenés . Megnézem azért a kontroller beállításoknál is, hogy az on/off-ra (erős vibrálás) miképp reagál: itt is egész jó! Picit mintha erősebb lenne. Ízlés kérdése, nekem ez jó. Vibrálásnál nem rezeg a műanyag. 4. Hallgassuk meg Ha már az opcióknál vagyok, nézzük a beépített hangszóró hogyan reagál a hangerő állítgatására. Ami először szembeötlik: hangosabb mint a Wiimote. Ez már annyira nem tetszik, mivel a plusz hangerővel egy kis torzítás is bekerült a képbe (vagyis a hangba ). Ezt orvosolni kellett: szétszedtem a Wumote-ot, és a mini-hangszóró és a fedlap közé beraktam egy kis papírkorongot. Új teszt, és - ez az . Így már sokkal jobb! Már nem hallok különbséget a kettő közt. 5. Rázogassuk Hát mit mondjak - nem nagyon tudtam úgy letesztelni, hogy lássak valami különbséget. Dobtam (Boom Blox), ütöttem (Wii Sports), ráztam (Rayman) - azt csinálta amit a Wiimote-nál már megszoktam. Szerintem ez jót jelent. 6. Kiegészítők Adtak hozzá egy védőtokot, ami látásra nagyon hasonlít az eredetihez. Én sajnos nem rendelkezem eredeti védőtokhoz, ezért összehasonlítási alapom nincs. Nem is használom, egyébként. Csuklópánt is van hozzá, jól "zár". Összegzés Nekem eddig bejött. Használat közben nincs bóvli-fíling, és talán ez a lényeg. Kicsit más itt-ott, ha sokat játszol, érezni fogod a különbséget - de csak amíg bele nem merülsz a játékba. Figyelembevéve azt, hogy a Wiimote egy kifinomult szerkentyű, a koppintása egész jóra sikeredett. Egy 0-10-ig terjedő skálán (ahol 10 a Wiimote) a Wumote egy erős 8-ast kap.
A NUNCHUK 1. Vegyük kézbe (felső az eredeti, alsó az utángyártott) Súlyra nem érzek különbséget. A Wu-nunchuk tapintásra ugyanolyan. Csatlakozója jó minőségű. Z-C gombok: itt érezhetően jobb a Wii-nunchuk. Z-gomb a Wu-nál csattog, a régi idők joystickjaira emlékeztet (Quickshot rulez ). Nem olyan kifinomult. A C-gomb már sokkal jobb, majdnem mint az eredeti. Analóg-stick: hát igen, a Wu-nunchuk leggyengébb pontja. Gumi-feeling. Nehéz leírni szavakkal a különbséget. Más érzés. Az eredeti valahogy egyenletesebben mozog. Hmmm, nézzük csak a Mario Kart-ot! [Fél óra múlva] Nos, így már nem is annyira rossz. Meg lehet szokni. Lenyomtam pár kört, eleinte éreztem a különbséget a kanyarokban, de aztán hozzászoktam. 2. Rázogassuk Itt ért egy meglepetés: a Wu-nunchuk nem zörög ha rázom. Hogy ez jó-e vagy sem, az teljesen szubjektív. Van, akit ez a zörgés zavar, más pedig meg megszokta hogy rázásnál hallja ezt a hangot (ezt is egy visszacsatolásként éli meg). A lényeg, hogy reszponzív, Force Unleashednél (ahol sok a nunchuk-rángatás) nem volt bajom vele. Összegzés Elmegy. Itt már érezhető, hogy utángyártott terméket használunk, a Wumote után pici csalódás. De azért használható, és talán ez a lényeg. A 0-10-ig terjedő skálán (ahol 10 a Wii-nunchuk) a Wu-nunchuk talán egy 6-ost kap.
VÉGSZÓ Kinek is ajánlom a Wu-branded kontrollereket, és egyáltalán, lehet-e nyugodtan ajánlani őket? Szerintem igen. Legjobb hasznát azok veszik, akiknek már van egy-két eredeti kontroller-szettjük, és néha játszanának többedmagukkal (család/barátok). Nagypapinak, Tibikének, huginak harmadik-negyedik kontroller szettként remek. Számoljunk utána: csak azért, hogy néha négyen játszhassunk, kb 34 ezer forintot kellene kipengetni (feltéve ha már két szettünk van, 2 x 11e Wiimote, 2 x 6e Nunchuk - átlagáron). De ha a hong-kongi dealextreme.com-ról rendeljük (nekem is onnan van) a forint-dollár árfolyamtól függően kb 14-15e forintból megvagyunk! A szállítás pedig ingyenes a világ bármely pontjára. Lehet még színes védőtokokat, Wii porszűrőt, kormányokat meg minden egyéb vackot párszázért kapni (ez volt a reklám helye ). Egy szó mint száz, nyugodtan rendeljetek Ti is, ha olcsón szeretnétek plusz kontrollerekhez jutni!
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Honnan tudnám ugynailyen olcsón megszerezni ezeket WuMote-okat,meg Nunchukukat?Csak mert nincs bank kártyám és lehet nem is lesz. Vagy vállal valaki olyat,hogy megveszi,megkapja, és elküldi nekem utánvételben?
A Wii Hungary ! oldal a felhelyezett tartalomért semmilyen felelősséget NEM vállal ! Minden JOG fenntartva 2007-2011.Jogi Nyilatkozat ! Az oldal üzemeltetője: K&A Games